Et foto er ikke “bare” et foto

Written by Sunroad

Et foto har potentialet til at være meget mere end “bare” et foto

Det der begyndte som en enkel kort fotosession, en ven der sagde ja til at hjælpe en ven i et par timer, udviklede sig derfra til et længere eksperimenterende projekt. Jeg sætter stor pris på de snakke vores process og gennemgang af de færdige billeder, altid bringer med sig. Alexandra Fouracres har skrevet dette blog indlæg om vores projekt..

Et foto er ikke “bare” et foto

af Alexandra Fouracres
oversættelse af Solveig Thimm-WInther

Solveig sagde en dag til mig, da vi sad og kiggede vores billeder igennem:  “Hvad ser folk egentlig når de ser på dette billede af dig? hvad tænker de? Hvor bringer billedet dem hen?” Dette er typisk for vores samtaler; målet er ikke at lave noget der handler om mig, eller hende, det handler om hvorvidt vi kan skabe noget der kombinere primært kunst, fotografi og psykologi.

Hvis vi forholder os til tiden som fortid, nutid og fremtid, hvad er så et fotografi, indenfor den konceptuelle ramme? Måske er det en registrering, produceret af en person med et kamera. Senere betragter vi det samme billede og ser: det var mig, det var hvad jeg gjorde på det pågældende tidspunkt – i fortiden. Den fotografiske registrering er da en del af et øjeblik som kun eksisterer der, i det splitsekund hvor personen har klikket på kameraets udløser. En anden bevidstheds opfattelse indebære at fortid, nutid og fremtid er flydende, og forskellen mellem dem dermed en illusion. Hvad sker der nu med fotografiet – når vi betragter det indenfor denne konceptuelle ramme? Skal vi da opfatte det flydende.

Jeg er af den overbevisning, at hver gang jeg betragter et fotografi er min visuelle perception forskellig, påvirket af det sted jeg befinder mig når jeg ser. Vores perception er ikke statisk, men under konstant udvikling, dermed kan det vi ser heller ikke betragtes som statisk, men ligeledes under konstant udvikling. Hjernes mekanismer – især vores perception, er afgørende for hvorledes vi fortolker alting altid.

Når jeg arbejder med Solveig, ønsker jeg at producere mening og kunst i en form der kan printes på et fladt stykke papir, men som alligevel indfanger mere en blot det objektive splitsekund kameraet registrere – ned til det enkelte atom i de indvolverede personer og omgivelser, og efterfølgende fokus på hvordan vi opfatter resultatet.  Det handler ikke om hvordan jeg ser ud, det handler om hvilke tanker og følelser det kan frembringe hos dig.

Hver gang du betragter noget, er alting i dig i spil, miljø og omstændigheder påvirker din perception. Hvis du tillader dig selv at være opmærksom på dette, så er alting nyt hver gang du betragter det, og kan potentielt indfange dig på ny, og give en ny oplevelse. Et fotografi er således ikke “bare” et fotografi, det er en evigt foranderlig gave. Hvert øjeblik giver vores sanser og perception os nye oplevelser og indtryk at nyde og fordøje, i det omfang vi vælger at være åbne og opmærksomme.

Jeg håber du nyder vores output!
Alexandra

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *