Kunst og Fotografi

Written by Sunroad

Billeder, kunst og dokumentation

I forlængelse af mit tidligere blogopslag om fotografi og kunst, ville jeg gerne se nærmere på denne følelse af at “det kunne mange andre/jeg da også have lavet”. Tanken er ikke ny for mig når jeg betragter kunst, og den bringer altid flere spørgsmål med sig. Ville mange andre/jeg have lavet det? Er noget ikke kunst bare fordi det også kunne være lavet af nogle andre? Kunne det meste konceptuelle kunst ikke teknisk laves af mange mennesker? Hvad så med malerier der kan replikeres af andre dygtige malere? Hvornår bliver noget til kunst?

I mit forsøg på at blive klogere på hvad andre tænker om denne problemstilling, og tanken om at det kunne jeg da også have lavet, faldt jeg over en artikel af Tobias van Schneider. Han argumentere for at når man på den måde stiller spørgsmål ved kvaliteten af andres kunst, så vidner det om ens egen manglende glæde og selvtillid. Han mener således at det helt enkelt bunder i jalousi over andres succes.

At min manglende entusiasme for en anerkendt kunstners arbejde, er mulighvis en valid pointe, og ihvertfald en tanke man bliver nød til at overveje. Som Tobias van Schneider så tankevækkende fremhæver, hvis en udtalelse som “jamen det kunne jeg da også have lavet” er funderet på en sund mængde selvtillid, hvorfor har man så et behov for at sige det højt. Som jeg skrev valgte jeg jo også at tage endnu et kig på Rineke Dijkstra’s fotografier, for at se om det ville få mig til at revurdere min oprindelige lidt hårde kritik.

Jeg kan ikke sige mig fri for at være en smule jaloux på kunstnere der har succes, som er i stand til at leve af deres passion. Jeg er dog uenig i at dette skulle være grunden til min til tider uimponerede tilgang til anerkendte kunstneres arbejde. Et åbenlyst problem med denne argumentation er, at hvis man køber tanken fuldt ud, bliver enhver form for kritik af kunstnere der allerede har modtaget offentlig anerkendelse, helt umulig. Det kan vel sammenlignes lidt med når folk knuser enhver form for konstruktiv kritik, med argumentet om at tage “ja-hatten” på og ikke være så negativ.

Der er dog absolut grund til at kritisere selve kommentaren “jamen det kunne mange andre/jeg da også have lavet”. Uanset om ens kritik af andres kunst er berettiget og velfunderet, så er det nok rigtig at præcis dette argument også bunder i en følelse af jalousi. For mig handler det nok også om en følelse af at det er urimeligt at nogen, som måske efter min mening ikke er specielt interessant eller dygtig, har fået så stor succes. Kommentaren “det kunne mange andre/jeg da også have lavet” vil også automatisk lede til en konklusion af at hvis noget er let at lave, så kan det ikke være kunst, uanset om det var tanken eller ej. Jeg mener absolut ikke at kunst nødvendigvis skal være svært at lave for at være godt. Det er også altid bedre med mere saglige og konkrete argumenter, fremfor personlige følelser, hvis man gerne vil overbevise andre.  – Altså må jeg øve mig i at modstå trangen til at sige “det kunne jeg da også have lavet”.

Tilbage til det oprindelige spørgsmål så; hvornår bliver et fotografi kunst? Denne diskussion har givetvis eksisteret lige så længe som fotografiet, og jeg skal ikke påstå at have svaret – men jeg har en mening. Dette bringer mine tanker tilbage til det oplæg jeg hørte sidste år, med fotografen Krass Clement. Han snakkede om hvad der for ham gjorde et fotografi interessant, og bevægede det i retning af at være kunst. Her pointerede han især det poetiske element, fotografiets evne til at til følelsesmæssigt at engagere beskueren, at vise mere end blot motivet på billedet. Dette hænger absolut godt sammen med mine egne tanker omkring kunst og fotografi, og måske egentlig kunst helt generelt. Der hvor der sker noget interessant, er der hvor fotografiet formår at bevæge sig ud over det tekniske og formelle, når det viser mig mere end bare et billede af en person, en ting, et sted eller et landskab, når det får mig til at se noget måske velkendt i et nyt perspektiv.

Hvorvidt jeg selv lever op til mine kriterier mine egne kunstfotografier, må være op til andre at bedømme.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *